een plan?

Schitterend hoe een Catherine Ongenae (2014) een poging onderneemt op het  debat over opvoeden in de huidige maatschappij te beschrijven vanuit een complexe invalshoek. Schitterend hoe het systeemdenken naar voor komt vanuit de blik op de individuele mens, maar evenzeer op een historische evolutie. Knap werk!

Wat mij betreft heeft het geen zin om verschillende soorten moeders tegen elkaar op te zetten. Net zoals geen twee mensen identiek zijn, zijn gezinnen dat ook niet. Daar zijn ze te complex voor. Een mens is geen eiland. Ieder leeft in een context, met zijn biologische mogelijkheden en beperkingen, zijn sentimenten, zijn voorgeschiedenis en zijn prioriteiten. Dat maakt dat elk gezin in wezen uniek is, en de keuzes die worden gemaakt of waartoe je wordt gedwongen een gevolg zijn van die puzzel.
[…]
Weinigen hebben een goed uitgekiend plan dat ook nog eens blijkt te werken. Het is een van de grotere verdiensten van vele ouders dat ze al dan niet elegant in die chaos kunnen rondploeteren zonder er in te verdrinken.

          Bron en volledige collum terug te vinden op:
          http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/blog/catherine_ongenae/1.2159291,                      geraadpleegd op 25 november 2014 op www.deredactie.be

Kiezen staat vrij, en ik ben er ook rotsvast van overtuigd dat ik dit aan mijn dochter wil meegeven. Kiezen staat echter ook voor verantwoordelijkheid nemen,
Kiezen staat echter ook voor respect hebben voor een andere keuze,
en is kiezen dan echt wel zo vrij?

Nu, misschien is het net dat waar ik vandaag even ben geconfronteerd, nee we hebben geen uitgekiend plan voor dat kleine wonder. Ja, we hebben dromen en idealen die we meedragen uit onze eigen puzzel, maar we weten ook dat jij je eigen puzzel zal vormen.
Oja, elegant zullen we wel niet ploeteren maar wat heeft het, ook in het mogen niet elegant zijn liggen heel veel leerkansen, niet? Of kun je toch elegant in de modder spelen?

Tagged

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: