Waar is mijn broccolizusje?

Een tijd geleden lieten vrienden van ons weten dat ze bij hun zoontje vaste voeding zouden introduceren via de Rapley methode. Om eerlijk te zijn hadden we daar zelf nog nooit over gehoord. Bij ons oudste dochter waren we na 6 maanden exclusief borstvoeding overgeschakeld op groente- en fruitpap, wat ons op dat moment de enige en meest logische optie leek. Toen het moment naderde om vaste voeding te beginnen introduceren, werd ons tijdens een consultatie bij Kind en Gezin de vraag gesteld of we er al eens aan gedacht hadden om vaste voeding via de Rapley methode te introduceren. De ervaringen van onze vrienden met deze methode en de expliciete vraag ernaar bij Kind en Gezin, overtuigden ons om ons verder te informeren over wat deze methode precies inhield. Beetje bij beetje raakten we overtuigd van de waarde van de Rapley methode en begon de vraag zich op te werpen hoe we vaste voeding zouden gaan introduceren bij Ilaura, ons jongste dochter.

Tot 6 maanden hebben kinderen sowieso voldoende aan borstvoeding. De periode tussen 6 maanden en 1 jaar wordt binnen de Rapley methode gezien als een fase waarin kinderen zelf voedsel (textuur, smaak, geur…) leren ontdekken. Hun natuurlijke reflex om alles wat ze in handen krijgen in hun mond te stoppen is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Voedsel wordt aangeboden zodat ze het makkelijk kunnen hanteren. Het voedsel wordt gestoomd/gekookt, zodat het niet te hard is, maar ook niet te zacht zodat ze het niet tot moes pletten.

Eten leren ontdekken is in het begin nog niet gerelateerd aan honger. Daarom is het belangrijk dat baby’s in de eerste maanden eerst nog moedermelk krijgen en daarna voedsel aangeboden worden. Eerst aanbieden van moedermelk zorgt er tevens voor dat ijzer uit het voedsel sneller/beter wordt opgenomen. Eenmaal ze meer beginnen eten wordt de combinatie borstvoeding en vaste voeding geleidelijk vervangen door een volledige vaste voeding zonder dat er nog borstvoeding vooraf gegeven wordt. Aangezien baby’s in het begin nog volop aan het experimenten zijn, zullen ze minder vaste voeding binnenkrijgen in vergelijking met kinderen die groentepap/fruitpap met lepel krijgen. Daarom blijft moedermelk nog een belangrijke bron van voeding tot 1 jaar (verhouding ongeveer 75% moedermelk, 25% vaste voeding).

Al deze zaken bij elkaar genomen sloeg de balans toch meer om in het voordeel van deze methode. Het enige struikelblok bleef voor mij nog de angst dat dochterlief zich zou verslikken, want zo’n klein ukje een volledig broccoliroosje zien eten, het leek me toch wel beangstigend. Ook hier vonden we geruststelling in het boek van Rapley in de zin dat de kokhalsreflex van baby’s nog vooraan op de tong ligt. Zolang ze nog niet in staat zijn om eten te kauwen en in te slikken, zullen ze eten dat ze afgehapt hebben terug ‘uitkokken’. Geleidelijk aan, als ze beter leren kauwen en slikken, gaat die kokhalsreflex op hun tong meer naar achteren.

Na ons heel goed geïnformeerd te hebben zijn we er uiteindelijk volledig voor gegaan. Ik zie het nog voor me, dochterlief met een stuk komkommer in de hand, en voortdurend in de gaten willen houden wat ze ermee uitspookt. J Nu, geleidelijk aan is het vertrouwen er gekomen dat ze het echt wel aankan en het is nu zalig om te zien hoe ze voedsel leert ontdekken. Het is soms ook wel eens zoeken hoe het voedsel het gemakkelijkst kan worden aangeboden. Zo bleek de broccoli op een keer veel te zacht gestoomd, wat ertoe leidde dat dochterlief onder de broccolimoes belandde en Iliana ons vroeg waar haar broccolizusje was. 🙂

Een belangrijke meerwaarde van de Rapley methode is ook dat het kind ‘mee’eet met het gezin. Als ik nadenk over het introduceren van vaste voeding bij Iliana, herinner ik me inderdaad dat het ‘papje’ klaargemaakt werd, met de lepel gegeven werd en dat het daarna etenstijd voor ‘de grote mensen’ was. Nu gaan we echt samen aan tafel en is de toon gezet voor een gezellig moment samen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: